GPON

SOLUŢIA PUNCT - MULTIPUNCT GPON PENTRU OFERIREA SERVICIILOR TRIPLE PLAY

O rețea optică pasivă (PON - Passive Optical Network) este o rețea punct-multipunct în care sunt utilizate splitere optice pasive (nealimentate electric) pentru a deservi mai mulți clienți prin acelaș mediu optic, adică printr-o singură fibră optică. Numarul de clienți deserviți pe aceleași fibră optică poate ajunge pînă la 128.

Fiecare client conectat la acest tronson unic, va fi deservit de un Echipament Terminal (ONT - Optical Network Terminal). Toate aceste echipamente terminale vor fi gestionate de catre un Echipament Central (OLT - Optical Line Terminal). Soluţia PON reduce numărul de fibre necesare pentru a conecta locaţiile distante la sediul central, comparativ cu reţeaua cu topologie punct la punct.

 

 

Soluţia Triple Play GPON

 

Avantajele arhitecturii PON:

lipsa spaţiului dintre nodurile active;

economisirea dispozitivelor opitce de recepţie-emisie în nodul central;

economisirea fibrelor optice;

simplitatea conectării noilor abonaţi şi deservirea lor (conectarea, deconectarea sau ieşire din funcţiune a unui sau a cîtorva noduri de abonat care nu influenţează la funcţionarea celorlalţi).

Utilizarea echipamentului de performanţă înaltă în reţeaua proiectată va permite prestarea calitativă a celor trei servicii de bază: IP telefonie, Internet și Televiziune.

Distanța maximă pe care o rețea GPON o poate acoperi între OLT și cel mai îndepărtat client din rețea, ținînd cont de pierderile cauzate de rețea (cablul de fibră optică, sudări, conectori, splitere) este de aproximativ 20 Km.

În figura următoare este prezentată arborele de splitere alcătuit în cadrul unui proiect în care a fost utilizată tehnologia GPON.

 

Implementarea tehnologiei GPON.

GPON este o inovaţie pe piaţa de servicii de comunicaţii electronice din Republica Moldova, care păstrează tradiţia de a fi mereu în comunicare cu prietenii si cu cei dragi!